Als je niet gelukkig bent in je relatie, wat doe je dan?

Ga je op zoek naar een ander? Probeer je aan je relatie te sleutelen? Bespreek je je ongenoegen met je partner? Draai je hem of haar de nek om? Besluit je de rest van je leven alleen te blijven?

Waarschijnlijk doe je iets anders en nog waarschijnlijker wil je dit rotgevoel van ongelukkig zijn eigenlijk niet voelen. Je stort je op je werk, je schenkt maar dan gezonde aandacht aan je vrienden of hobbies, je doet alles om dat beknellende gevoel maar niet te voelen.

Je weet er geen raad mee, want als je dit gevoel serieus neemt moet je in actie komen. Jezelf of je partner moeten veranderen. Of allebei. Of toegeven dat je een vergissing hebt gemaakt en op de verkeerde bent gevallen. Of dat je toch niet zo’n huisje-boompje-beestje type bent die het lang met één persoon kan uithouden.

Mensen kunnen er soms jaren over doen om te scheiden, meestal zijn ze al heel lang ongelukkig in hun relatie. En relatietherapie helpt maar in heel weinig gevallen.

Wat moet je dan doen? Het is toch niet makkelijk om met iemand te breken waar je ooit van hebt gehouden. En van wie je zegt nog steeds te houden. Misschien minder, wellicht anders.

En dan de kinderen, die zijn wel de laatsten die je een gebroken gezin gunt.

In mijn praktijk spreken mensen over deze ellende. Ze willen breken maar durven niet.

De eerste stap is eerlijk zijn, accepteren dat je ongelukkig bent en niet de schuld bij jezelf of bij de ander leggen.

Je staat voor misschien wel de moeilijkste periode uit je leven en dan is het fijn als je daar met een onbevooroordeelde deskundige over kunt praten. Praten zonder in therapie te zijn.

Er zijn ook mensen, en dat zijn er ook heel veel langzamerhand, die dolgraag een relatie, een geliefde willen. Die tegen hun zin alleen blijven. Ook met hen praat ik. Deze gesprekken leveren veel op, en als ik dan ruim een jaar later een email krijg van iemand met wie ik een paar gesprekken heb gevoerd, waarin staat: ‘Ik ben met mijn vriendin naar Zuid-Afrika geweest, het was de mooiste reis van mijn leven. Dank je wel Rita. Door jou ben ik gaan zien dat ik er best mag zijn, dat ik iemand veel te bieden heb. Hartelijke groet van Anton.’

Kijk, hiervoor doe ik het. We tobben soms allemaal met de liefde. We schamen ons als we jaloers zijn, vaak kunnen we niet leven met elkaar en zonder elkaar. Wil je weten hoe dat bij jou zit? Wordt het eens tijd voor een paar diepgravende gesprekken?

Als dit je aanspreekt gebruik dan de onderstaande knop.

neem contact met mij op paars