Filosofische coaching

Filosofische Coaching

Bijna iedereen is wel vertrouwd met coaching.
Filosofische coaching is echter minder bekend.

Als je ergens hulp bij nodig hebt kun je tegenwoordig naar een coach gaan.
De meeste coaching is gericht op oplossingen aanreiken en hierin onderscheidt het filosofische coaching zich zeer duidelijk.

Als de bezoekers van mijn praktijk met een vraag binnenkomen, dan leg is hen uit dat mijn methode zich onderscheidt van de meeste coaching.

Ik bedenk geen oplossing, geef geen antwoord maar boor de wijsheid aan van de bezoeker.

Mijn filosofische coaching houdt o.a. in dat mijn bezoeker haar of zijn verhaal vertelt en de kwestie dus uitvoerig aan de orde stelt.

Vervolgens nodig ik mijn bezoeker uit om de meest geschikte vraag te bedenken die het probleem samenvat. Hierbij komt filosofisch handwerk te pas. Zo wijs ik op de vooronderstellingen die in het verhaal zijn te bespeuren. En ook op de verkeerde conclusies en blinde vlekken.

Vaak kan een bezoeker geen keuze maken en is dat het probleem. En daaronder schuilt soms weer een dieper probleem. Zo gaan we in ieder gesprek dieper en dieper en komt er steeds meer wijsheid bovendrijven.

Als u filosofische coaching wilt dan bent u niet meteen op zoek naar een oplossing. U heeft al lang over uw kwestie nagedacht en kennelijk was er niet een oplossing waarmee u kon leven.

Maar u kunt wel een tijdje met uw vraag leven en dan zult u zien dat er wel degelijk antwoorden en oplossingen komen. Deze zijn uit wijsheid geboren, uw eigen wijsheid, en niet afgedwongen door het piekerige denken waar de meesten van ons zo goed in zijn.

Coaching? Ach voor levensvragen en moeilijke kwesties zou ik u aanraden naar een filosoof te gaan die van denken haar beroep heeft gemaakt. En die u zelf uw eigen wijsheid laat ontdekken.