Heb je je verhaal klaar en wil je er niets meer aan veranderen? Dan kun je er een boek van maken, een e- book of een boek van papier. Bedoeld voor intimi of voor een groter publiek.

Maar in wezen gaat het erom dat jij zicht krijgt op je levensloop, de waarden en normen die je tot nu toe gehanteerd hebt, je aannames, je (voor)oordelen en overtuigingen. Dat je waarlijk kunt zeggen: Ik ken mezelf (beter).

Waarom is dat zo belangrijk?

Gnothi Seauton, Grieks voor ‘Ken Uzelve’, prijkte boven de tempel van Apollo, de plek waar de Grieken het Orakel van Delphi raadpleegden. Socrates was ervan overtuigd dat ware kennis over het leven begint bij kennis van het zelf.   En hij stelde zelfs dat een niet onderzocht leven het niet waard is  geleefd te worden. Jezelf kennen was in de Klassieke Oudheid een noodzakelijke voorwaarde om gelukkig te worden.

Als schrijver of schrijfster van je levensverhaal wil je jezelf beter leren kennen. Door  die uitdaging aan te gaan beoefen je de levenskunst, word je een levenskunstenaar. En persoonlijk vind ik levenskunst de mooiste vorm van kunst, ook al ben ik een groot liefhebber van vele andere kunstvormen.

Behalve dat het heel bevredigend en best ook wel confronterend is om je verhaal aan het papier toe te vertouwen, levert het je een schat aan wijsheid op. En als je echt gelukkig wilt zijn dan heb je een zekere wijsheid nodig.

Hoe gaan we te werk?

Je schrijft je verhaal of een fragment en samen kijken we allereerst naar de inhoud. Uiteraard zal ik tips geven wat de stijl betreft en eventuele taalfouten corrigeren, (ik ben behalve filosofe ook schrijfster van fictie en non-fictie), maar ons hoofddoel wordt het filosofisch onderzoeken van de inhoud. Vaak weten we ongeveer wel waar de schoen wringt en toch, dit zwart op wit zien en ermee geconfronteerd worden, dat geeft perspectief.

Het filosoferen over je levensverhaal betekent het onderzoeken van je vooronderstellingen (aannames), overtuigingen, bewust en onbewust, maar ook ontdekken welke conclusies je hebt getrokken en of die wel kloppen in het licht van je nieuwe inzichten.

Bv:  Wat is de rode draad in je verhaal? Welke aannames bevat het?

Voorbeeld: toen je trouwde dacht je misschien dat jullie liefde voldoende was voor een gelukkig huwelijk (aanname). En nu? Heb je daar een andere mening over gekregen? Welke is dat?  Wat betekent liefde nu voor je? Kun je gelukkig zijn zonder relatie?

Of: je bent je baan kwijtgeraakt. Je voelt dit als een groot verlies en vindt het misschien onrechtvaardig. Wat zijn nu je mogelijkheden? Hoe kun je dit verlies in winst omzetten? Welke overtuigingen kun je beter loslaten en welke nieuwe overtuigingen zullen je verder brengen? Kun je deze gebeurtenis in het grotere geheel van je leven plaatsen?

Of: je hebt een dierbare verloren en je ervaart je leven als zinloos. Hoe kun je deze trieste ervaring een plek in je leven geven? Hoe kun je met dit verlies leven? Kun je het leven nog vertrouwen na dit grote verlies?  Wat heb je nodig? Hoe denk je eigenlijk over de dood?

Als je nu denkt; ja, ik ga mijn verhaal schrijven en kan daar wel wat hulp bij gebruiken, ga dan naar het programma Mens ken Uzelve en maak je keus uit de diverse mogelijkheden.

 

neem contact met mij op paars