Door het schrijven kom je steeds dieper bij de kern

Misschien geef je er de voorkeur aan over je levensvragen en persoonlijke problemen te schrijven.

Meestal wordt er in de praktijk met elkaar gesproken. De bezoeker is gekomen met een vraag of een kwestie die hem behoorlijk bezighoudt. Ik, als filosoof luister en stel zoals Socrates deed, vragen die ertoe doen. Vragen die de bezoeker aan het denken zet en die na een aantal gesprekken op een diep niveau zullen inwerken. Bij een goed filosofisch gesprek zijn hart Ć©n hoofd betrokken. Een vraag kan diep binnenkomen en veel losmaken. Je ontwikkelt een vragende houding en gaat meer luisteren naar je innerlijke wijsheid in plaats van naar je gespannen egogedachten.

Bij online coaching gaat het anders, het hangt er vanaf waar je voorkeur ligt: praat je liever over wat je dwarszit of schrijf je er liever over? Beide hebben zo hun voordeel. Om te schrijven hoef je niet de deur uit, je kunt bij wijze van spreken in je pyjama aan de keukentafel gaan zitten. Je kunt voorzichtig naar de juiste woorden zoeken, niemand kijkt je aan, je hebt alle tijd.

Door het schrijven kom je steeds dieper bij de kern. Je gaat verbanden zien en krijgt nieuwe inzichten. Je gaat op een vruchtbare manier om met de stroom van gedachten die maar al te vaak in zinloos gepieker uitlopen.

Zowel de mondelinge dialoog, in de vorm van een 1 op 1 gesprek, als de schriftelijke, thuis, in je eentje, kan veel inzicht en wijsheid opveren.

Als je ver weg woont is schrijven sowieso een goede optie. Maar ook als je niet zover weg woont, ben jij misschien iemand die liever over zichzelf schrijft dan praat.

Voor beide mogelijkheden is veel te zeggen. Zijn er voordelen en nadelen. Het resultaat kan voor allebei verstrekkend zijn. Zelf ben ik van mening dat de combinatie van schrijven en in gesprek gaan een heel sterke is.

Hoe kan het in zijn werk gaan?
Er is meestal een probleem dat zich niet zo makkelijk laat oplossen. Het belemmert je levensgeluk, je zit er te dicht bovenop om er nog objectief naar te kunnen kijken.

Via een email ga je de aard van je probleem beschrijven, van te voren stuur ik je wat vragen die je als richtlijn en houvast kunt gebruiken.

Je stuurt me je email en al snel stuur ik je mijn reactie. Ik geef je geen oordeel, laat staan kritiek, ik bedank je voor je moedige poging en stel je vervolgens wat vragen.

Zo ontstaat een schriftelijk gesprek, een geschreven dialoog die dieper en dieper gaat. En dan kan het niet anders dan dat je nieuwe inzichten krijgt.

Na een week waarin we dagelijks een mail hebben uitgewisseld neem je even rust, laat alles bezinken. En daarna kunnen we eventueel 1 op 1 in gesprek gaan. In mijn praktijkruimte of via Skype.

Als je nu interesse hebt en je wilt niet langer op de oude voet doorgaan, kies dan om te beginnen voor een kennismakingsgesprek.