rita bankje

 

“Goed denken maakt vrij.”

 

 

 

 

 

Ik ben zowel schrijfster van fictie als filosofe en studeerde in 1990 in de Wijsbegeerte af op de Franse filosoof Michel Foucault. Dit resulteerde in het boek: Waarom is de waarheid zo weinig waar?

De zoektocht naar waarheid is de rode draad in mijn leven.

Daarnaast schreef ik een roman De Geluktheorie en de novellenbundel Bloedkoralen.

Ik schreef interviews voor o.a. het Rotterdams Dagblad en was eindredacteur bij het maandblad Jonas. En heel lang geleden stond ik voor de klas als lerares Engels.

Een opleiding tot Socratisch Gespreksleider volgde ik bij Hans Bolten en de opleiding tot Filosofisch Practicus kreeg ik van Harm van der Gaag.

Ik ben lid van de vereniging voor Filosofische Praktijk en lid van Het Gilde van Filosofisch Practici.

De laatste jaren voer ik 1 op 1 gesprekken met mensen die een kwestie in hun leven hebben waar ze zelf niet uitkomen. Omdat deze gesprekken als zeer vruchtbaar ervaren worden,  heb ik besloten daar meer tijd voor te reserveren zodat ik meer mensen kan helpen.

Na pakweg 5 tot 10 gesprekken zie ik blije gezichten bij mijn bezoekers.

Ze zien een nieuw perspectief en voelen een ongekende  vrijheid.

Ze bedanken me maar eigenlijk komt die dank hen zelf toe. Ze hebben hard gewerkt en daarnaast hadden ze de moed en het vertrouwen om ruimte aan hun vragen te geven. En daarmee ruimte aan zichzelf.

Behalve de  1 op 1 gesprekken geef ik socratische workshops waarin het onderzoeken van vragen die mijn cursisten op dat moment hebben, centraal staat.

Een mooie aanvulling op dit alles is het schrijven van een levensverhaal. De combinatie van schrijven, denken en praten blijkt zeer lonend. Door te schrijven over je leven heb je iets wat blijft. Je gedachten zijn soms vluchtig, maar als je ze aan het papier toevertrouwt krijgen ze een eeuwigheidswaarde.  Al schrijvend duiken er zaken uit het onderbewuste op die je nieuwe inzichten geven. Als je tenminste uit je hoofd gaat en in de flow komt. Hoe je dat moet doen vertel ik je.

In combinatie met mijn feedback en enkele gesprekken raak je echt de kern van je bestaan, waar alles om draaide maar je alleen nog niet zag. Ik kan je aanbevelen een van de aanbiedingen te kiezen, dit is meer dan een aardig cadeau. Dit is iets waarmee je je waarde laat zien.

In het dagelijks leven doe ik nog vele andere dingen. Zo ben ik graag bij mijn kleindochters, in de natuur, in een museum met mooie schilderijen die me steeds weer een geluksgevoel bezorgen. Ik zwem , soms ook in zee als het ijskoud is. Niet al te vaak eerlijk gezegd. Ik lees, eet, heb lief en geniet. Af en toe maak ik me zorgen en dan zoek ik naar de juiste vraag die het best bij die zorgelijke gedachten past. Je raadt het al, zo word ook ik iedere dag wat wijzer.

 

gratis kennismakingsgesprek met Rita Muilwijk