Val jij op de verkeerde man of vrouw?

Laatst had ik een gesprek met een man die zei dat hij op de verkeerde vrouwen viel. 

Je hoort niet vaak van mannen die beweren op de verkeerde vrouwen te vallen. Andersom des te meer. Wij vrouwen staan erom bekend! Hoe komt dat?

Wat ik tegenkom in mijn praktijk geeft me veel aanwijzingen. Als de jeugd van de vrouw in kwestie harmonieus was, als moeder en vader hun dochter liefde gaven, haar leerde wat zelfrespect is (meestal gaat dat onbewust), kortom, als het goede opvoeders waren, dan gaat het meestal goed met hun volwassen dochter. 

Vaak echter is dit niet het geval. Vrouwen die tekort zijn gekomen snakken meestal naar de liefde van een man, naar een ideaal gezin waar alles beter zal zijn dan het vroeger was. En als dan de zogenaamde prins op het witte paard verschijnt doen ze alles om die te krijgen en te houden. Ze pikken zijn onhebbelijkheden, ze stellen zich dienstbaar op, ze gaan zijn vuile onderbroeken wassen en vragen om de haverklap ‘Vind je me nog aantrekkelijk?’

Er zijn ook vrouwen die als ze dit lezen meteen zeggen: Maar dat doe ik allemaal niet. Dan vraag ik: Wat pik jij dan wat jij niet zou moeten pikken? En waarin cijfer je jezelf weg?

Ik spreek uit ervaring, tientallen gesprekken heb ik gevoerd met vrouwen die niet gelukkig in de liefde waren. Die in een depressie belandden, aan de drank gingen, die langzaam ten onder gingen.

Mannen vallen ook wel eens op de verkeerde vrouwen. Als ze erachter komen ruilen ze vaak zo’n vrouw weer in. Of ze gaan vreemd. Mannen kunnen meestal goed leven met een ongelukkige liefdesrelatie. Hun verlangens worden grotendeels vervuld in hun carrière. Zelden in het opvoeden van de kinderen.

Wat zou je als vrouw moeten doen? Je man niet meer zo centraal stellen in je leven. Financieel onafhankelijk worden. Hem eruit knikkeren als hij vreemd gaat. Respect eisen. Ervoor zorgen dat jouw belangen minstens even zwaar wegen als die van hem. 

Uit ervaring weet ik dat dit goed valt te leren. En schaam je niet om  hulp te vragen. Je kwetsbaarheid tonen is een teken van kracht.

Vrouwen moeten beseffen dat ze in hun eentje een mooi, vrij leven kunnen leiden en dat ze een man gewoon niet nodig hebben. Relaties maken niet noodzakelijkerwijs gelukkig, stellen veel deskundigen vast. 

Mocht je toch naar de liefde verlangen dan kun je met bovenstaande kennis en wellicht een paar gesprekken, een geschikte partner kiezen en de verkeerde voorbijlopen. Of je relatie met je huidige partner verbeteren. Dat gebeurt gelukkig ook regelmatig.

Een goed gesprek

Als je een persoonlijk probleem hebt en je kunt het zelf niet oplossen..

Wat heb je dan nodig?   Een goed gesprek!

Klinkt simpel maar dat is het niet. 

Voor een gesprek heb je iemand nodig met wie je kan praten…dat lukt meestal wel.

Maar voor een goed gesprek…

Wat maakt een gesprek goed?

Om een paar belangrijke voorwaarden te noemen:

Je hebt iemand nodig die goed kan luisteren en luisteren is een kunst.

Je hebt iemand nodig die neutraal is, die zijn eigen mening achterwege houdt, die niet oordeelt en die zich kan inleven.

En ook belangrijk, iemand die empathisch is, die je kunt vertrouwen.

Uit ervaring weet ik dat lang niet iedereen beschikt over een persoon die aan deze voorwaarden voldoet. Terwijl de behoefte aan een goed gesprek zo groot kan zijn.

Een paar goede gesprekken kunnen je uit je depressie halen, je veel minder angstig maken. je hoop geven, perspectief bieden en nieuw levensgeluk.

Dit weet ik uit ervaring. De mensen die in mijn praktijk komen voor een goed gesprek vertellen mij dit niet alleen, ik kan het ook zien: ze voelen zich al snel veel beter en dat straalt van hen af.

Een goed gesprek levert nieuwe inzichten op en nieuwe zelfkennis. Al snel wordt na een aantal gesprekken, gemiddeld vier of vijf, duidelijk wat de kern is van het probleem en waar de oplossing ligt.

En dan gaat het snel, dan wordt het een echt coachingsgesprek en met de tools die ik aanbied gaat de man of vrouw in kwestie aan de slag. 

Je kunt een jaar bij een psycholoog zitten zonder veel wijzer te worden (wat nogal eens voorkomt) of een paar gesprekken voeren met een filosoof, die gespecialiseerd is in Socratische gesprekstraining en een schat aan levenservaring heeft. 

Daarmee krijg je weer perspectief en macht over je eigen leven.

De kosten zijn schappelijk, voor het geld hoef je het niet te laten.