Waarom drink jij alcohol?

Deze blog is bestemd voor mensen die alcohol drinken. Dat zijn meer dan 90% van de volwassenen.
Ikzelf drink af en toe 1 of 2 biertjes (vaak alcoholvrij) maar dat was vroeger wel anders. Als ik naar de kroeg ging kon ik niet overstappen op spa of fris, meestal dronk ik dan 6 biertjes en fietste onder invloed naar huis.


Thuis dronk ik niet, tenzij in gezelschap.
Om van dat drankpatroon af te komen moest ik uit de kroeg wegblijven en dat lukte me uiteindelijk. Nu heb ik het liefst alcoholvrij bier, één gewoon biertje of één glas wijn geeft me de volgende dag al een katterig gevoel.

Waarom drink je?

Waarom drink je? Om te kunnen ontspannen? Voor de gezelligheid? Omdat je het lekker vindt? Een vriendin van vroeger beweerde dat ze niet verslaafd aan roken was maar dat ze bewust rookte omdat ze het lekker vond. Dat ze het lekker vond omdat ze verslaafd was wilde er bij haar niet in. Dat ze haar eerste sigaret smerig had gevonden was ze vergeten. Het laatste wat ze wilde was iemand zijn zonder vrije wil. En ja, als je verslaafd bent dan is je vrije wil ver te zoeken.

Gradaties in een verslaving

Er zijn gradaties in een verslaving. Zo heb je een tijdlang niet door dat je afhankelijk wordt. Je denkt ik kan net zo makkelijk iets anders drinken. Toch doe je dat niet. Op dat moment, als je je er bewust van bent zou je op je hoede moeten zijn. Dan heb je meestal nog de wilskracht om tegen jezelf te zeggen: ik kan toch nu makkelijk iets anders drinken…nou doe het dan!

Meer grip op drankgebruik

Er zijn mensen die vaak en veel drinken en dat prima vinden. Voor hen schrijf ik dit stukje niet. Deze woorden zijn voor mensen die, als ze eerlijk tegen zichzelf zijn, moeten bekennen dat ze meer grip op hun drankgebruik zouden willen. Minder drinken, minder vaak. Meer voor iets anders kiezen of, helemaal willen stoppen. Vaak is radicaal stoppen op lange termijn het makkelijkst. Dan ben je voorgoed van die slaaf die je leven in de war schopt af. Voorgoed? Ja, als je je tenminste je gaat verdiepen in waarom je eigenlijk dronk, wat je met het drinken wilde bedekken, wat je niet wilde voelen…ja, dan is er een grote kans dat je je verslaving voorgoed aan de wilgen hebt gehangen.
Wil je meer info? Ga naar www.bevrijdjezelf.nl of www.ritamuilwijk.nl