Filosofisch coach of gewoon filosoof?

Door het hele land worden er filosofische 1 op 1 gesprekken gevoerd.
Je hebt inmiddels een filosofisch coach, een filosofisch consulent, een filosofisch practicus en gewoon een filosoof. Ik wil met deze blog wat duidelijkheid scheppen. Voor wie wil weten hoe het zit.

Ik ben filosoof én filosofisch coach.

Ik hanteer o.a. de van vraag- naar- vraagmethode (ontwikkeld door Harm van der Gaag). Mijn bezoekers gaan met een vraag naar huis die de lading dekt van hun levensvraag of probleem en ze proberen bij die vraag te blijven, erop te kauwen als het ware, zonder meteen op zoek te gaan naar het antwoord. Juist dan gaat de vraag zijn werk doen blijkt uit al mijn gesprekken. En dan gebeuren er vaak mooie, belangrijke dingen die niet gebeurd zouden zijn als er meteen een antwoord had moeten komen. Op levensvragen zijn geen pasklare antwoorden mogelijk, om nieuwe antwoorden en inzichten te krijgen heb je wat wijsheid nodig. En de vraag is de eerste stap hiernaartoe. Zo gaan mijn bezoekers van vraag naar vraag en worden ze wijzer en wijzer.

Niet iedereen die een filosofisch gesprek aanbiedt heeft een doctoraal of een master in de filosofie. De meesten hebben wel een praktische opleiding gevolgd aan de ISVW, sommmigen hiervan hebben zowel een voltooide filosofieopleiding aan een universiteit én de practische opleiding gevolgd als filosofisch practicus of filosofisch consulent. (Sinds Harm van der Gaag de opleiding verzorgt is het woord consulent vervangen door practicus).

Ik heb een afgeronde doctoraalopleidng én deed de opleiding bij de ISVW.
Denk nu niet dat je alleen een goed gesprek kunt voeren met iemand die een afgeronde filosofieopleidng heeft gedaan, ik ken er genoeg die zonder deze opleiding een goed filosofisch gesprek kunnen voeren.

In gesprek gaan met een filosoof wordt steeds populairder, het is zeker niet alleen de groep van filosofisch ge√Įnteresseerden die de weg naar een filosofisch gesprekspartner weet te vinden. Er is grote behoefte aan een goed gesprek en bij wie kun je hiervoor beter terecht dan bij een filosoof of filosofisch coach? Enkele gesprekken zijn een waardevolle investering in je leven. Je kunt al je nieuwe inzichten en je nieuwe vaardigheden voor alle heikele kwesties die ooit nog op je pad komen, toepassen. Wijsheid devalueert niet..
Je krijgt een andere blik, ziet andere perspectieven. Je leert ook een andere manier van denken, een die vruchtbaar is. En dat snijdt hout, daar kom je echt verder mee!
Voor wie is dit bestemd? Voor iedereen die met een kwestie of levensvraag zit.